People Analytics: Het veranderende landschap

People Analytics SAP SuccessFactors HR

Het installeren van People Analytics zal leiden tot een verandering van het applicatielandschap. Deze verandering is onderdeel van de nieuwe strategie van SAP waar alle bedrijven in de toekomst naar toe zullen migreren. People Analytics, een product van SAP Analytics Cloud, is ingebed in SuccessFactors; dit betekent dat twee verschillende applicaties de krachten bundelen. De data uit SuccessFactors en de rapportagemogelijkheden vanuit SAP Analytics Cloud.

Om deze combinatie optimaal te laten functioneren is het noodzakelijk dat gebruikers, zonder dat zij opnieuw hoeven in te loggen, tussen beide applicaties kunnen schakelen. Door middel van een Single Sign-on (SSO) verbinding kan People Analytics binnen SuccessFactors worden gebruikt.

 

📝 ook interessant om te lezen: “Wat is People Analytics?

 

Om deze SSO-verbinding op te zetten (stappen 1 t/m 4) en de verdere installatie van People Analytics succesvol te laten doorlopen (stappen 5 en 6), zijn er een zestal implementatiestappen omschreven:

 1. Het doorvoeren van een upgrade waarmee – voor zover nog niet geactiveerd – de SAP Identity Authentication Service en SAP Identity Provisioning Services tenant worden aangemaakt;
 2. Het configureren van de SAP Identity Authentication Service (IAS)
 3. Het configureren van de SAP Identity Provisioning Services (IPS)
 4. Het doorvoeren van een upgrade waarmee de configuratie en integratie van zowel de IAS en IPS in combinatie met SuccessFactors wordt gevalideerd;
 5. Het doorvoeren van een upgrade waarmee People Analytics beschikbaar wordt in SuccessFactors en de toegang tot de SAP Analytics Cloud tenant wordt verschaft;
 6. Het toekennen van de autorisaties aan de juiste personen binnen SuccessFactors.
People Analytics Integration

Corporate IDP (optioneel)
Bedrijven die gebruik maken van een eigen Corporate Identity Provider en door middel van (partial) SSO inloggen op SuccessFactors, zullen het een en ander in het integratielandschap moeten gaan aanpassen. Doordat de toegang tot de verschillende SAP cloud applicaties via de IAS tenant gaat verlopen, zal de corporate IDP moeten worden verbonden met de IAS tenant in plaats van met SuccessFactors. Met andere woorden, de route voor het inloggen zal dan vanuit de corporate IDP niet meer rechtstreeks naar SuccessFactors gaan, maar eerst verlopen via de IAS.

Voor SuccessFactors betekent dit dat Partial SSO komt te vervallen en dat de inlogpagina plaats gaat maken voor de inlogpagina van de IAS. Beide zijn immers als gevolg van dit herontwerp van SAP overbodig geworden. De eindgebruiker zal hier per saldo weinig van merken. Het inloggen van de corporate IDP naar SuccessFactors blijft op twee manieren mogelijk:

 • Single Sign On
  • Eenieder die inlogt op de corporate IDP kan zich zonder opnieuw te hoeven inloggen, aanmelden in SuccessFactors.
 • Partial Single Sign On
  • Bij Partial Single Sign On zijn er voor de eindgebruikers verschillende manieren om in te kunnen loggen. Zo is het mogelijk dat de één zich aanmeldt door middel van de corporate IDP en de ander door het invoeren van een wachtwoord op het inlogscherm van de IAS.

SAP Identity Authentication Service (IAS) (required)
IAS is de nieuwe identity provider van alle sap cloud applicaties. Dit betekent één centrale inlogplaats voor alle SAP cloud applicaties. SAP heeft hiervoor gekozen omdat de IAS tenant meer te bieden heeft op het gebied van self-services, beveiliging en inlogmethodes. Te denken aan two factor authentication, Single Sign-on en Social Sign-on.

Verder is het in de IAS onder andere mogelijk om:

 • Het wachtwoordbeleid van de organisatie op te nemen (wachtwoordbeleid SuccessFactors vervalt hiermee);
 • Maatwerk e-mails, zoals een welkomstmail ten behoeve van inloggen te versturen;
 • Een document voor gebruikersvoorwaarden op te nemen;
 • Een maatwerk inlogpagina per cloud applicatie (bijv. SuccessFactors) in te stellen.

SAP Identity Provisioning Services (IPS) (required)
De IPS is de schakel tussen de verschillende applicaties. De IPS wordt gebruikt om gebruikers te synchroniseren en te valideren van de ene applicatie (source: SuccessFactors) naar de andere (target: IAS en SAC).

Concreet betekent dit, dat op het moment een medewerker in SuccessFactors wordt aangemaakt, de IPS ervoor zorgt dat deze medewerker ook in de IAS en in SAC terug te vinden is. Belangrijk om daarbij te realiseren is het feit dat de IPS tenant alleen gebruikers aanmaakt in IAS en SAC, die een uniek emailadres en gebruikersnaam hebben, én waarbij de achternaam is opgegeven. Is dit niet het geval, dan worden de gebruikers niet aangemaakt en is het niet mogelijk om in te loggen in de IAS en in SuccessFactors.

Daarnaast is het zo dat de IPS tenant niet standaard de wachtwoorden mee migreert vanuit SuccessFactors. Dit is een specifiek stukje configuratie dat zal moeten worden doorgevoerd in de IPS. Nadat dit is opgezet, zal het wachtwoord van de gebruiker die probeert in te loggen op de IAS, worden afgezet tegen het wachtwoordbeleid in de IAS. Op het moment dat het wachtwoord niet voldoet aan het beleid zal de medewerker worden gevraagd zijn of haar wachtwoord te wijzigen.

SAP Analytics Cloud (SAC) (verplicht)
Nadat de IAS en IPS tenant is geconfigureerd en gevalideerd door middel van de upgrade (stappen 1 t/m 4), is het mogelijk People Analytics in SuccessFactors te activeren (stap 5 en 6). Het gevolg van deze upgrade is niet alleen dat er op de rapportagepagina in SuccessFactors een extra rapportage tegel (Story) zichtbaar wordt, ook wordt in de IPS tenant SAP Analytics Cloud toegevoegd als target system. Goed om te weten, omdat het voor kan komen dat deze nog niet is aangezet en dat daardoor nog geen gebruikers zijn gecreëerd in SAC. Gevolg; gebruikers in SuccessFactors kunnen nog steeds geen gebruik maken van People Analytics – Story.

Deze blog is onderdeel van een serie waarin wordt uitgelegd wat de impact is van People Analytics en hoe de tooling kan worden gebruikt. In de volgende blog zal dieper worden ingegaan op de functionele mogelijkheden van People Analytics – Story.

David Visscher

David Visscher
SuccessFactors People Analytics Consultant bij Nextmoves